60 ezer Fa Békéscsaba

Garabonciás erdő

A Hatvanezer Fa Egyesület 2021 őszi időszakban, fásítási céllal, 2,4 ha állami földterületen ültet fákat az Országos Erdészeti Egyesület egyedi támogatásával.

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) az OMV-vel közös akció keretében április közepén hirdette meg közös faültetési kampányukat „Ültessünk együtt egy fát a fenntartható jövőért!” címmel. Az így befolyó pénz támogatási célú felhasználása során az OEE mérlegelte az elmúlt esztendők szakmai, kulturális és környezeti nevelési munkákat is, végül a Hatvanezer Fa Egyesületre esett a választás. A 60 ezer fa Mozgalom célkitűzései egyeznek mind az egyesületi, mind az ágazati hosszú távú célokkal.

A forrás rendelkezésre bocsátásának egy sarkalatos felétele volt: minél előbb alkalmas földterületet kellett találni. Magyarországon példanélküli módon, pár hét leforgása alatt sikerült egy unikális partnerséget kialakítani a közös cél érdekében: a szakmai felügyeletet ellátó legmagasabb államigazgatási szint mozdult be a közös ügy érdekében: Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezésére, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár gondnokságával, a Nemzeti Földügyi Központ hatékony és operatív munkájával sikerült gyors tempóban fásításra alkamas állami tulajdonban lévő területet találni. Az állami erdők térségi vagyonkezelője, a Dalerd Zrt. azonnal az ügy mellé állt.

Az erdőtelepítésben a csabai fiatalok kiemelt szerepet vállalnak. Az új békéscsabai erdő a Garabonciás erdő nevet fogja kapni.

Helyszín: Békéscsaba Kisrét – Mezőmegyer (koordináta: 46.713471, 21.080652)

Időpont: 2021. november 23. (kedd) 11:00 óra

Megszólalók:

  • Kováts Botond, Marketing vezető, OMV
  • Elmer Tamás, főtitkár, Országos Erdészeti Egyesület
  • Herczeg Tamás országgyűlési képviselő
  • Takáts Árpád, BMKH Kormánymegbízott
  • Ulbert Zoltán József, elnök, Hatvanezer Fa Egyesület

A köszöntő beszédek után megkezdődik a 3000 db fa ültetése, melyhez a szakmai és közösségi hátteret a békéscsabai Hatvanezer Fa Egyesület biztosítja.

további aktualitások, hírek