60 ezer Fa Békéscsaba

Körös Hotel - Körös Park

Közvéleményt szondázunk a békéscsabai Körös Hotel helyén megvalósuló közösségi tér új funkciójának megtalálása érdekében.
A csoport létrehozói a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület és a 60 ezer fa Békéscsabán mozgalom. A két szervezet értékrendje azonos: kulturális, épített és természeti értékeink megőrzésével, ápolásával és városunk szépítésével illetve zöldítésével az életminőségünk javítása.
Ha neked is fontosak ezek az értékek, akkor szívesen látunk.
 
Célunk, hogy értékes és értelmes diskurzus alakuljon ki a lebontásra szánt Körös Hotel helyén létrejövő közel kétezer négyzetméternyi terület új funkciójának megtalálása érdekében.
A csoportba várjuk az érdeklődő városlakókat és az együtt gondolkodásban partner döntéshozókat is. Mindenkinek mindenről tudnia kell. Közös ügyünk van. Jöjjetek.
Csoportszabályok:
1. Célra tartunk. Mivel a szakértői vélemények (lásd lejjebb) egyöntetűen az épület lebontását indokolják, egy célunk van, hogy a Körös Hotel helyén kialakítandó új közösségi tér funkcióját együtt ötletelve találjuk ki.
2. Közügy, azaz a mi ügyünk: bár az évtizedes probléma megoldásához végül politikai döntés kellett, a tér új funkciójáról való közös gondolkodásból kizárjuk a politikai jellegű megnyilvánulásokat.
3. Az van, ami van: a jövővel foglalkozunk és nem a múltbéli felelősöket keressük. Komoly ügyhöz türelem és tisztelet kell.
Az épület bontását indokló szakértői érvek:
1. Már a megépítéskor is alacsony minőségű iparosított technológiával épült
2. Magasságával, városképi – esztétikai értelemben is „kilóg” a környezetéből
3. A túlzott beépítettség miatt a telek szétaprózódott, egymással nem érintkező telekrészek alkotják
4. Alacsony szintmagasság miatt korszerű épületgépészeti megoldások nem kivitelezhetőek
5. Statikailag korszerűtlen
6. Az épület tervezett élettartama véget ért, a karbantartások elmaradása miatt életveszélyessé vált
7. A belső burkolatok, aljzatok és a külső térelhatároló falak elavultak
8. A nyílászárók, a válaszfalrendszer és a tető hő- és hangszigetelő képessége elavult
9. A felvonógépház korszerűtlen
10. A lépcsőkarok alulméretezettek
11. Az épüetgépészeti, épületvillamossági, tűzvédelmi és biztonsági rendszerek teljesen elavultak
12. A közműkapcsolatok fejlesztésre szorulnak
13. A közvetlen városközponti fekvésből adódóan korlátozott a hasznosítás jellege (pl. munkásszállás, szociális lakás, idősek otthona, kollégium)

további aktualitások, hírek

Stratégiai együttműködés

Stratégiai megállapodás Ma a postán átvettünk egy megállapodást. Áprilistól június 1-ig (aki követte az eseményeinket) több tárgyalásunk is volt az Agrárminisztériummal – Zambó Péter erdőkért felelős

Olvass tovább...

2020-ban duplázunk!

2020-ban duplázunk! Idén magasabb fokozatba kapcsoltunk. Megduplázzuk a tavalyi makk mennyiséget. Új területfelajánlóknak hála, 10 hektár erdővel fog gyarapodni Békéscsaba.

Olvass tovább...

Körös Park

Körös Hotel – Körös Park Közvéleményt szondázunk a békéscsabai Körös Hotel helyén megvalósuló közösségi tér új funkciójának megtalálása érdekében.A csoport létrehozói a Békéscsabai Városvédő és

Olvass tovább...

60K Tudásfórum Gyulai Ivánnal

60K TUDÁSFÓRUM és öko-filmklub 2020. március 12. Gyulai Iván (Miskolc, 1952. szeptember 15.– ) ökológus, biológiai-kémia szakos tanár, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány

Olvass tovább...